Gratis verzending vanaf €37,50

Worst Worst Worst logo

Verzending
Brievenbus: €4,65
Pakketpost: €6,75
V.a. €37,50 Gratis

Voor 14.00 uur besteld is vandaag verzonden!

Voor 14.00 uur besteld is vandaag verzonden!

Droge worst bewaren

Droge worst is een prachtig ambachtelijk product met een rijke geschiedenis. Recepten worden vaak van generatie op generatie doorgegeven, verbeterd en gebruikt als basis voor nieuwe varianten. Waar de metworst van oudsher een onderdeel was van diverse streekgerechten is hij inmiddels onder de benaming Droge Worst bekend geworden als een lekkere snack waarin je de nostalgie proeft.

Zoals het geval is met veel traditionele producten zijn er goede en minder goede manieren om ze te maken, bewaren en te consumeren. Voor de worsten in mijn asssortiment is dat niet anders. Daarom bij deze een korte omschrijving van mijn manier om droge worst te bewaren.

Je bestelling wordt afgeleverd, wat doe je er dan mee?

Droge worst bewaren

Opeten natuurlijk! Maar als je net even geen trek hebt, de worst wilt delen met anderen of een andere reden (en de discipline) hebt om ze niet rechtstreeks van de brievenbus naar je slokdarm te transporteren kun je het volgende doen....

Uitpakken

De doos waarin je de bestelling ontvangt is heel geschikt om worst mee te versturen, maar als jij 'm hebt ontvangen is dat gedeelte al achter de rug. Laat de worst niet in de doos zitten, maar haal ze eruit. Direct opeten kan dus, maar doe je dat niet hang ze dan op. Dat touwtje aan de uiteinden is daar heel geschikt voor. Zorg dat de worst kan "ademen" en niet onnodig in het daglicht hangt. Een spijkertje of schroefje in je kelder of voorraadkast is ideaal. In het kort:

Pak ze uit en hang ze op

Ramon Horst

Uitdrogen

Droge worst wordt niet voor niets zo genoemd, de worst droogt namelijk terwijl die hangt. Dat komt door het zout in de worst, hoe langer die hangt (en ademt dus) hoe droger hij wordt. Dit is een doorlopend proces, uiteindelijk is de worst zo droog dat de flexibiliteit 0 wordt. Op dat punt breekt de worst dus als je 'm beweegt. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur hoe droog je 'm wilt eten, er is geen goed of fout daarin. De één wil een worst zacht, de ander keihard.

De perfecte hardheid voor je droge worst en dan bewaren

Als je droge worst het punt heeft bereikt waarop jij 'm 't lekkerst vindt eet je 'm dus op, maar wat nou als je worst op dat punt is, maar je niet in de gelegenheid bent om 'm naar binnen te worstelen? De vriezer biedt uitkomst.

Verpak de worst droog in een bakpapiertje of iets anders en leg 'm in de vriezer. Zonder verpakking invriezen kan ook, maar voor de zekerheid bescherm ik 'm altijd even. Voor het geval je last van ijsvorming in je vriezer krijgt omdat een kind de deur niet goed sluit of zoiets bijvoorbeeld. Droge worst droogt uit, maar ook een droge buitenkant is wel zo prettig voor de smaakbeleving.

Als je droge worst in de vriezer ligt, plan dan je snackmomentje even in. Laat de worst bij voorkeur hangend even ontdooien voor je 'm opeet. Twee uurtjes hangen en je worst is in heerlijke eetbare staat.

😋 Lekker Man!

Als de droge worst wit uitgeslagen is, wat is dat?

Door een worst op te sluiten in een doos terwijl deze nog aan het drogen is (dat proces gaat gewoon door) kan er een witte laag op de buitenkant ontstaan. Dit is ongevaarlijke witte schimmel en kan gewoon gegeten worden. Wat ik zelf doe in zo n geval is de worst onder een straal heet water afspoelen, drogen met en schone theedoek en ophangen om te drogen. Het kan verder geen kwaad, maar als je niets doet kan de worst dichtslaan, niet meer ademen en dat komt de smaak niet ten goede. Even eraf halen dus of gewoon opeten, maar niet zo laten hangen.

Concluderend

Haal de worst uit de doos, hang 'm op en eet smakelijk. Vries 'm droog in op de goede hardheid en ontdooi 'm twee uurtjes voor je gaat smullen. Nu weet je hoe je het best je droge worst bewaren kunt.

menu-circlecross-circle
0
    0
    Je Winkelwagen
    Geen productenNaar de winkel